tobbix

Alla inlägg under januari 2012

Av tobbe bergman - 14 januari 2012 10:17

I hela mitt liv har nog det mesta kretsat kring träning och kost ..för mycket för de resultaten man fått.. hade jag ägnat mindre tid till detta så hade jag nog sett bra mycket bättre ut idag ..men än är det inte för sent att börja leva ..bättre sent än aldrig..


Alla kroppar är olika skapta.. vi kan aldrig jämföra oss med någon annan ..det finns personer som växer snabbare,saktare, är större eller mindre och har olika livs stilar ..Hur du lever och hur just du är född det är de förutsättningarna du skall träna efter och ingen annans..


Du kan få minst lika bra resultat om inte bättre om du bara tränar hårt 1 gång i veckan till skillnad från någon som kanske kör 5 ggr i veckan..


Det handlar inte om att träna så mycket som möjligt eller att vistas på gymmet så länge som möjligt .. det handlar om kvaliteten i passen.. kör du korrekt strikt teknik och kör riktigt hårt med mycket vila emellan passen så räcker det otroligt långt..ju längre du tränat och ju perfektare teknik du har i övningarna desto längre vila behöver du ..varför ? jo för att du då bryter ner muskeln så mycket mer.. är du nybörjare och inte lärt dig att bryta ner muskeln tillräckligt så klarar du säkert att träna oftare men du behöver inte det heller egentligen..det viktigaste är att lära sig rätt från början..


Kostmässigt vill jag påpeka att det är mer än dubbelt så viktigare att äta kolhydrater (rätt sådana) än att äta protein. Proteintillskott och överdriven konsumtion på detta näringsämne är bortkastad tid och skadar bara din kropp och du riskerar bland annat att kanske få njurproblem med mera. Sanningen är att vätskebalansen ,kolhydraterna och fetterna är mer viktiga. Skippa proteinpulver då detta är en av de största myterna som kommit ut på marknaden.


När det gäller träningen så är VILAN och MATEN minst 80 % av dina resultat du kommer att få. Vad blir kvar då ? 20 % träning är otroligt lite. Mer behövs inte.


Som jag sagt tidigare så är det 2 saker som kommer avgöra om du får bra resultat eller inte. Nr 1 Du måste äta tillräckligt näringsmässigt. 2 Överträna inte. Dessa två saker har jag misslyckats med år efter år under hela min träningskarriär. Därför kanske jag växte som bäst i början av min karriär.


Jag har nu vilat 1 vecka från gymmet och mer blir det och jag har börjat äta otroligt mycket mer mat. Det var som att trycka på en knapp. Börjar växa som ogräs och börjar till och med se fräschare ut och tro det eller ej bränner fett som aldrig förr och det av att inte knappt röra på mig. Ju mer mat ju mer förbränner du och ju mer du vilar ju mer fett förbränner du. Svårt att tro men det är sant. En balansgång med allt är det som krävs.


Bli inte besatt av träning och måltider som jag blivit. Det gör dig så isolerad från omvärlden i längden. Gör de saker du tycker är roligt. Ät och var glad när du är hungrig, vila och sov när du är trött och träna endast när du har tid , har energi och känner dig 100 % återhämtad vilket inte då blir särskilt ofta och resultaten kommer däremot bli otroligt bra.


Ser även de och det gällde även mig förr och det är att bli besatt av ett visst schema. Du måste träna si och så många dagar och det måste va speciella dagar. Det håller inte i längden och det blir för inrutat och du tröttnar och kraschlandar till slut. Ska du ex träna måndag och du är trött då så vila. Strunta i bestämda dagar utan lyssna på din kropp i stället. Du krymper inte om du vilar och tränar du när du är trött kommer du bara bryta ner kroppen ännu mer i stället för att bygga upp den som för oss är målet.


Lev i stället för det kommer jag göra resten av mitt liv nu. Njuta av så mycket mer än att bara träna. Maten och vilan är enkel så den kommer inte ta någon tid alls för mig. Träna gör jag för att underhålla kroppen och som sagt när jag är utvilad och har tid.


Lycka till mer eran träning :)

Av tobbe bergman - 12 januari 2012 08:33

regnet piskar mot fönsterrutan och det är alldeles tyst.. ja det är så tyst här hemma vilket det varit i flera år.. ensamheten gör sig mer och mer påmind hur tråkigt det är egentligen att i stort sett varje dag sitta vid sitt köksbord och äta sin mat alldeles ensam..


Tvätta själv, städa själv ja göra allt själv.. inte för den sakens skull att jag är dålig på det jag gör utan för att det är så fruktansvärt deprimerande tråkigt att vara ensam :(


Jag har i mitt liv prioriterat bort alla falska och onödiga vänner eller om man ens skall kalla de vänner.. inte de som påverkar ens liv negativt i alla fall..


Vad bli då kvar till mig.. jo 2 äkta vänner kan jag räkna upp på min hand som alltid betytt mycket för mig..Dessa två vänner vet jag att även om vi bråkar i bland så står de alltid kvar vid min sida och vet att de fortfarande bryr sig om mig..


De personerna kan även fråga mig om jag vill hitta på något utan att jag alltid måste ta kontakten..Är glad att jag har dessa 2 vänner då jag under i stort sett hela min skolgång inte hade en endaste vän i stort sett.. Ingen vän som höll i evigheter så dem räknas bort enligt mig..


Alla mardrömmar man har nästan varje morgon och där varenda morgon är i stort smärtsam är inte kul för fem öre.. vade dessa beror på kommer jag dela med mig någon gång i framtiden men inte nu ..


Skivan jag håller på med hemma kommer nog framhäva det mesta tror jag ..att få ut allt via musiken är guld enligt mig..


Orkar inte skriva mer nu blir för tungt för psyket känner jag ..


Ta sig en varm skön dusch skall jag göra strax :) det är positivt i alla fall :)

Av tobbe bergman - 10 januari 2012 14:22

Idag är det tisdag och snön har äntligen lagt sig till ro på den bara marken utanför mitt fönster. Himlen är mörk och ett par fåglar flyger fram och tillbaka.


Dagen har varit lugn och skön och jag har legat och läst nästan hela dagen och stänkt av mina tankar för en tag. Ibland behöver faktiskt hjärnan ett break :)


En bra frukost har jag ätit idag och även en god middag så känner mig mätt och belåten för tillfället i alla fall :)


Lyssnar nu på lite gamla skivor man har i samlingen hemma och faktum är att ibland hittar man guldkorn eller olika skivor man inte spelat på ett tag. Så börjar man minnas när man spelade dem sist. Kul med minnen ibland må jag säga:)


Vill bara nämna också att de 2 viktigaste punkterna när det gäller att man inte gör progression i sin träning eller att den inte går framåt och man står still eller i värsta fall blir sämre.


VI ÄR ÖVERTRÄNADE ELLER UNDERNÄRDA!  Kan vara värt att veta :) Under återhämtningen från överträningen vilket jag är i fortfarande och har en bit tillbaka så är det fortfarande viktigt att fortsätta äta bra då du annars inte återhämtar dig ordentligt och du bryter ner muskler i stället. Även under träningen eller rättare sagt varje dag är det viktigt att få i sig den näringen vi behöver från mat och dryck. Lyssna på din kropp och träna när du är 100 % återhämtad! Inte 99% utan 100 % !!


Har även idag hunnit med mitt musikprojekt. Håller för övrigt på med en egenskriven platta. Inget datum är satt och det får ta den tid det tar om det så skall ta 1 år eller mer. Det viktiga är att det blir en bra platta som jag själv är nöjd med. Plattan kommer jag i framtiden producera helt själv i min egna hemmastudio som jag när jag får råd till detta bygga upp här hemma. När musiken och texterna är klara till mina låtar då kommer jag börjar tänka på studioplanerna. Tar en sak i taget. Vet inte hur många låtar det blir men 10-12 är max och denna gången så kommer jag skriva alla låtarna helt på svenska och musiken kommer vara en blanding av ballader, rockballader och relax musik. Musik som är bra för själen och hjärtat. Musiken kommer handla mycket om sorg, kärlek och tankar i allmänhet hur man ser på saker och ting:)


Träning och musik är ju mina största intressen som sagt och även djur faktiskt då djur gör bra för själen med sitt lugn :)


Jobb och utbildningar jag har och haft : Lagerarbetare och truckförare, lastbilschaufför ( Har körkorten BECE ), flyttgubbe , Möbelsnickare med leverans och undersköterska/skötare inom allmän psykiatrisk avdelning :)


Lite smått och gott :)


Bidrar även med en gammal låt jag gjort för ca 1 år sedan. Engelskan är inget att hurra över därför jag nu ska göra låtar på svenska. Kommer dock göra om denna låten till svenska och lite lägre tonläge då rösten spricker på sina ställen. Låten gjordes under rätt hög stress så den har sina små brister så är inte helt nöjd då jag nu skall göra om den så småningom. Text av en gammal vän , musik av mig och på trummor min bror:)


Ta sig lite att äta nu då jag börjar bli hungrig igen :) Sen i kväll eventuellt åka en lite längre busstur till en god vän :)


Ha en underbar dag alla finna människor :)


Av tobbe bergman - 9 januari 2012 19:30

Jag har under alla år jag tränat testat i stort sett alla dieter som finns och inget fungerar i längden eller i det långa loppet. Detta gäller även många andra jag frågat om samma sak och deras erfarenheter.


Att hålla vikten, bränna fett effektiv och försöka vara i någorlunda bra form året rum är enkelt om man gör på rätt sätt. Att följa konstiga dieter gör dig bara slö och orkeslös och du klarar kanske några månader som längst och sen går du upp alla kilona igen för att du samtidigt fått i dig för lite av vissa näringsämnen kroppen behöver och att du känner dig hungrigare än innan vilket gör att du börjar frossa sen i stället.


Någon som känner igen sig ? Vill ni ha min hjälp ? Självklart skall ni få den :)


Skippa alla dieter som förespråkar lågt kolhydratintag och högt protein o fett intag eller högt kolhydratintag, högt protein intag och lite fett osv osv..Finns mer än dessa men undvik lågkolhydratdieter eller de med lågt fett.


Även den vanliga metoden äta mindre och träna mer funkar inte heller i längden.


Vet jag pratat om att äta mindre kolhydrater och då menar jag inte jättelite så att alla förstår det med en gång. Enda anledningen kolhydraterna omvandlas till fett är då de har ett högt glykemiskt index. Fett brinner i kolhydraterna låga? Hört det uttrycket. Det stämmer så länge index värdena är låga på dessa. Kolhydrater med låga  glykemiska index och höga SI värden (satiety index ) är det bästa för effektiv fettförbränning. SI är hur mätt du blir på varje portion av glykemiskt index. Att äta efter detta kan du göra i flera år eller hela livet utan att du går in i väggen eller tröttnar.


Vad är det då jag pratar om. Alla har hört talas om GI metoden. Det är faktiskt den enda metoden av alla metoder som fungerar i det långa loppet och inte i de korta loppen som andra metoder gör. Faktum är att Gi metoden inte är en dietmetod utan en metod som förklarar för dig hur du skall äta rätt. Det handlar inte om att gå i affären och titta kan jag äta det här eller inte och nej nu måste jag äta lite kolhydrater eller fett. Ingen som orkar med sådant i längden.


Jag vill ge er tips som håller i det långa loppet och inte en metod som bränner så snabbt som möjligt. Det är roligare att hålla formen året runt än bara någon månad för att man då inte orkar med längre eller hur ?


Det står mängder av tips på nätet om denna metod så vad ni skall äta behöver jag inte skriva om här känner jag.


Med denna enkla metod så får du i dig alla näringsämnen kroppen behöver och du kommer vara pigg, glad och må bra och hålla dig frisk året runt.


Självklart kan man fuskäta en gång i veckan utan att det gör något men för övrigt så är mitt tips att undvika så gott det går socker, mjöl ,alkohol ,friterat och mat som är behandlad som ex färdigrätter med mera. Att äta så ren och rå föda som möjligt är det bästa om du frågar mig. Ät mycket av frukt och grönt och ha en bra vätskebalans.


Den bästa kolhydratkällan som håller mättnaden bäst är potatis. Den har högsta mättnadskänsla men däremot medel glykemiskt index men det har ingen betydelse då man inte behöver äta potatis 7 dagar i veckan :)


Mer mättnad ger mindre hungerkänslor och du äter mindre i längden. Portionerna blir inte lika stora med hög mättnadskänsla vilket även här gör att du äter mindre.


Blev mer text än vad jag trodde i alla fall men ta dessa värdefulla tips och bär med er för alltid. Detta är de bästa tipsen jag kan ge till er alla där ute som misslyckats med att komma i form eller avbrutit dåliga och konstiga dieter år efter år.


Lycka till även här :)


Av tobbe bergman - 9 januari 2012 16:57

Vet jag pratat om att det spelar ingen roll om du äter 3 ggr per dag eller 6 ggr per dag eller mer då allt handlar om det totala antalet kalorier du får i dig på en dag !


Då det är vanligt att många förespråkar att äta flera mål mat per dag så gör många eller de flesta felet här att äta helt enkelt för mycket i varje måltid så det totala antalet kalorier blir för mycket i alla fall totalt sett för att hålla sig i form.


Jag äter antagligen mer på träningsdagar än vad jag gör på vilodagar. Du behöver inte utföra timtals motionsträning för att bli i form. Det räcker med lite promenader 30-40 min då och då mer behövs inte om du frågar mig. Det tar lite längre tid men är skonsamast i det långa loppet om du frågar mig då träningen är en livstil och inte något man håller på med då och då.


Vi vet att vi skall lyssna på våran kropp. Att träna och motionera när vi har ork och lust och inte annars. Äta när vi är hungriga men bra och nyttig mat. Att fuska med något onyttigt nån dag i veckan är inget som kommer rasera allt utan tvärtom det kommer göra att du kommer orka hålla fokus hela tiden. Det blir lätt trist och enformigt annars.


Jag som är glad i mat vill äta lite oftare eller jag äter lite oftare. Även om jag skulle äta 10 ggr om dagen och äter bra mat så kan jag hålla mig i form. Varför ? Jo för att som jag sa tidigare många överdriver varje mål och det blir för mycket i varje måltid. Ät ordentligt sakta och njut av maten och tugga ordentligt och känn efter när du är mätt och inte när du är proppmätt.


Med ett mål menar jag inte 10 mål med ex ris och kyckling då vi skulle gå upp i vikt så klart. 1 mål kan vara endast 1 äpple. Det räcker. Är mina bas måltider frukost ,middag och kvällsmat som då är lite större men lagom så är alla måltider utöver dessa enbart frukt och keso exempel.


Att stryka kolhydrater helt kommer bara göra dig orkeslös. Dessamma gällar alla andra näringsämnen. Kroppen behöver lite av varje för att må bra. Självklart är det kolhydraterna som gör att vi lagrar fett lättast men att stryka dem helt gör bara att du börjar bryta ner muskler i stället och spara på fettet. Som sagt vi behöver lite av varje och även kolhydrater.


Bästa sättet är som jag beskrivit tidigare är att gå efter den tallriksmodellen där kolhydraterna är lagom och till ett minimum. 1/4 kolhydrater, 1/4 protein och 2/4 dvs en halv tallrik med resten grönsaker. Grönsaker är kalorisnåla men otroligt bra mättande. Är det någon gång du vill lassa på kolhydrater så gör det på din frukost då glykogen nivåerna är nästan tomma på morgonen och allt du äter då kommer inte lagras som kroppsfett över huvudtaget.


Slutsats:


* Ät när du är hungrig i lagom portioner ..hur många mål spelar ingen roll så länge kalorimängden inte blir för hög


* Ät bra mat och din mat skall innehålla både protein,kolhydrater och fett i varje måltid


* Skall du överäta så överät i grönsaker


* Fett brinner i kolhydraternas låga


* Muskler bryts ner av för lite kolhydrater och kroppen sparar på fettet


* Drick mycket vatten


* Det är mängden mat och frossandet i stora portioner som gör oss överviktiga och inte mängden mål


* Ät mindre mål och kanske lite oftare och ät sakta så kommer du märka att du blir mätt på mindre mat


TILL SIST: Din kropp talar om för dig när den vill ha mat eller saknar något näringsämne så lyssna på den så kan inget gå fel


En sak till är att stressar du mycket då däremot så lagrar kroppen varenda kolhydrat du äter till i stort sett fett så till att varva ner och stressa mindre :)


Lycka till :)




Av tobbe bergman - 9 januari 2012 11:13

Det vi alla behöver lära oss är att lyssna och bli mer lyhörda inför vår kropp. De flesta av oss tar hand om ex bilen bättre än vi tar hand om oss själva. En bil servar vi regelbundet, är det något som inte fungerar så åtgärdar vi problemet men vi tar bara förgivet att kroppen skall fungera.


När vi får värk ,magont eller huvudvärk så lindrar vi lätt värken med smärtstillande tabletter utan att oftare undersöka orsaken närmare.


När vi blir stressade ökar vi ofta arbetsbördan i stället för att minska den. När vi blir trötta och egentligen behöver vila så dövar vi tröttheten med koffein och energidrycker.


Gång på gång, år efter år kör vi över kroppen på det här sättet och förr eller senare kommer kroppen att säga ifrån. När vi då får en kronisk åkomma eller sjukdom  ( i mitt fall utbrändhet,överträning av alla hård inre och yttre stress ) blir vi förvånade och undrar hur det gick till.


Om vi bara varit mer uppmärksamma på vad kroppen ville tala om för oss första gången vi fick ont hade vi kunnat åtgärda balansen direkt och därmed kunnat slippa att få kroniska besvär.


Att lyssna på kroppen är jätteviktigt. Alla kroppar är olika så lyssna på din egen och jämför inte med någon annans och var lyhörd på just din kropps signaler. Alla klarar inte lika mycket.


Älskade mitt jobb eller rättare sagt jag trivdes otroligt bra. Men att jag inte lyssnade på min kropp raserade i stort sett allt jag byggt upp. Drabbades av total utbrändhet, överträning av all hård stress. Lyssna på din kropp och ta inte för givet och ignoerera vad den försöker säga vilket jag varit dum nog att göra.


Alltid haft lätt för att dölja mitt mående utåt sett. Var utbränd långt tidigt av jobbet av hård träning, hård stress och pluggnade sent på nätterna utan mat och bara kaffe kaffe kaffe och sov inget på nätterna.


Täta uppvaknanden varje natt, mardrömmar vareviga natt. Svettades som en gris varje dag och undrade vart det kom i från. Hörde röster och hallicunerade pga att jag var totalt slutkörd och gått totalt in i väggen. Symtomen jag hade i hela min kropp som jag trodde var värre än någonsin och fick för mig jag hade diverse sjukdomar och till och med cancer är saker som utbrändhet och hård stress kan föra med sig.


Fruktansvärd depression, ångest vareviga dag, panikattacker och fylld av sorg varje dag. En klump i halsen varje gång man skulle gå till jobbet. Älskade mitt jobb men var inte rädd för jobbet utan allt handlade egentligen om att jag inte orkade mer eller rättare sagt min kropp orkade inte mer.


Jag fick mer och mer ångest för att träffa människor och blev illröd i ansiktet varenda gång. Jag tänkte så här har jag ju aldrig känt förut. Aldrig haft social fobi tills nu. Kände ofta hur vissa kollegor tittade på mig och att de tyckte något var fel på mig och att jag mot slutet betedde mig mer och mer annorlunda.


Jag hade äntligen fått ordning på mitt liv och visat omvärlden att jag orkat igenom en utbildning och skaffat mig ett jobb och jobbat längre än vad jag tidigare gjort. Älskar att hjälpa andra människor men struntade fullkomligt i mitt eget välmående. Ville inte förlora jobbet och tackade ja till varenda dag jag fick jobba även om jag vissa månader jobbade 28 dagar av 30 så fortsatte jag. Jag var trött men ville göra bra i från mig. Alltid velat vissa mig bra på det mesta. Men till slut säger kroppen i från men även det ignorerade jag. Jag körde huvudet totalt in väggen. Sommaren 2011 sista veckorna på sommarjobbet led jag något fruktansvärt och dövade mitt mående med alkohol i min ensamhet vilket så klart förvärrade situationen och jag blev ännu sämre.


Allt var bara jobb och träning och under i stort sett hela min jobbperiod så det enda jag gjorde var att jobba och sedan ligga i soffan resten av dagen och invänta nästa dag. Var aldrig med varken vänner eller gjorde det jag tyckte var kul. Jag ville ju inte förlora jobbet och frågan är om jag ens hade gjort det om jag tillåtit mig att vila mer.


Självklart älskade jag mitt jobb och alla fina och snälla arbetskamrater som jag även har kontakt med idag, en del av dem i alla fall. Felet var ju att jag inte lyssnat på min kropp.


Att jobba hårt som jag inte gjort så mycket förr var ju en stor omställning för kroppen. Att jag då redan stressade hårt innan detta och tränat för mycket träning och motion gjorde ju att kroppen till slut inte orkade mer.


Att jag borde dragit ner min träning och motion som den stress den ger föll mig inte i tanken. Att lägga på massor av jobb samtidigt gör ju att de blir mer belastning för kroppen och jag borde bara tränat och motionerat då jag hade ork vilket hade blivit mer sällan.


Jag som alltid varit utseende fixerad av min egen kropp kunde inte sluta träna. Varför jag inte fick resultat av all den tiden ja la på träningen förstod jag inte då. Alla år av uteblivna resultat och överträning. Aldrig varit nöjd över min kropp då jag alltid haft komplex för den. Något som tär på psyket till och från. Sällan under uppväxten hörde man fina ord om sig själv utan det var bara nervärderande skit. Inte konstigt man har svårt att ta till sig saker ibland, men glad för de få människor som bryr sig.


Sorgen att vara ledsen och gråta sig till sömns under tiden då utbrändheten var som värst var ingen rolig upplevelse. Att vara rädd för varje gång man gick till jobbet är det så det skall kännas ? Självklart är det självförvållat men ibland kan man behöva hjälp då alla individer inte är lika starka även om utsidan visar något annat.


Hur mår jag då idag ?  Det är snart exakt 5 månader sedan jag klev av jobbet och blev heltids sjukskriven. Jag vilade inte ordentligt första perioden. Sov under jobbtiden på de få lediga dagar jag hade upp till 20 timmar ibland och det förklarar ju att kroppen är slutkörd. Jag fortsatte med hård styrketräning och motion fast jag var trött, inga resultat fick jag och det hindrade min kropp att börja återhämta sig ordentligt.


Har dragit ner mer på träningen nu och försöker att träna och motionera mindre än innan och detta har jag börjat med nu för ca 2 veckor sedan så resultaten lär ju dröja då det tar tid att återhämta sig från en sådan här kronisk utbrändhet. Försöka äta när jag är hungrig och inte frossa så mycket utan äta lite mindre och lugnt och njuta av maten i stället för att slänga i sig den. Att njuta av andra saker i livet som gör livet värt att leva jag inte gjort på många år då träning och kost tagit för mycket tid. Har nu mer tid över till vänner, musiken och annat smått och gott som gör livet underbart.


Mitt mål är att börja stressa mindre och det gäller både yttre stress i allmänhet och inre stress som grubbel. Det har blivit bättre och bättre ju mer jag vilat. Överträningen från gymmet sitter i fortfarande en del men även den har börjat bli lite bättre. Mer pigg i allmänhet.


Jobba är inget jag tänker göra i detta skede då jag inte är fullt återhämtad ännu och det gäller att lyssna på sin kropp. Självklart är jobb något som betyder mycket för mig och jag fullkomligt älskar att jobba, ha något att göra på dagarna och tjäna egna pengar och leva lite rikade än normalt.


Så fort jag börjar återhämta mig någorlunda bra så börjar jag ju inte med 100 % jobb och det gäller även träning och annat i livet. Man måste lyssna på sin kropp och öka dosen av allt succesivt i små steg. Högintensiva jobb och träning passar inte mig pga min stresskänslighet. Nu är jag ju ännu mer känsligare och kroppen kommer nog aldrig kunna klara lika hård stress som innan då man nu brytit den gränsen med utbrändheten. Lågintensiv träning och motion och ett jobb där minimalt med stress kan undvikas är för mig att föredra. Nu var ju inte mitt jobb stressigt egentligen utan det var nog övriga saker som påverkade kroppen då jag la till jobbet på min redan höga stress och träningsdos med mera. Att koppla i från jobbet när man kommer hem och kunna slappna av är nog något jag måste jobba mer med tror jag.


Men jag har återhämtat mig en hel del i alla fall på min sjuksrivning och sköter jag min vila bra nu resten av tiden så borde 1 år räcka som sjukskriven vilket jag hoppas. Målet är att bli helt eller inte helt kanske men hyfsat återställd fram till sommaren eller slutet på sommaren så man kan börja arbeta deltid eller halvtid åtminstone och trappa upp dosen succesivt. Kanske inte om jag har otur blir helt ledig i sommar men jobbar jag deltid eller halvtid kommer jag ju kunna njuta mer av sommaren detta året än förra i alla fall då jag under 2 år jobbat 100 % heltid på somrarna.


Har jag tur så kanske man sen nästa år 2013 kunna ta en hel betald semester. Den som lever få se. Nu blev detta ett väldigt långt bloggskrivande men en sak är i alla fall säker och det är att jag lärt mig av mina misstag och jag tar lärdom av dem så man inte hamnar i negativa tankebanor igen. Denna långa text tycker jag alla som läser denna skall ta vara på och ta lärdom av.


Ha nu en underbar dag alla fina underbara människor som finns till för mig. Även om de är få så nöjer jag mig hellre med få äkta vänner än 100 falska. Nu skall jag ha en lugn dag och bara vila och bara vara :)


Kärlek även till dig "DIG" :) Du är det bästa som någonsin hänt mig :)


LOVE, PEACE AND MUSCLES:)

Av tobbe bergman - 7 januari 2012 09:57

Om vi börjar med sömnen så är den viktigast av allt när det gäller din träning och att återhämta dig maximalt. Även en liten vilostund mitt på dagen är bra så länge den är en kort tid och att du enbart vilar och inte somnar. Annars din sömn påverkas negatvit när du sedan skall sova.


Att lyssna på kroppen är viktigt det vet vi när det gäller allt men försök att lägg dig vid samma tid varje dag och gå upp vid samma tid. Många pratar sig varma om att det ska bli skönt med sovmorgon på helgerna med mera men det gör bara att du stör sömnrytmen och antagligen sover du dåligt i veckorna om du behöver extra sovmorgon på ex helgerna.


Om du försöker att gå och lägga dig samma tid varje dag så kommer du även att vakna ungefär samma tid varje dag då kroppen vänjer sig vid detta mönster. Självklart kan du ju vara uppe lite längre ibland som på helgerna men det viktigaste är att du går upp samma tid egentligen. Du kommer märka när du vant kroppen vid att lägga dig samma tid på veckorna att när du är upp lite längre på ex helgerna så kommer du vakna samma tid i alla fall då kroppen är inställd på detta. Det är så vi skall sova och sköta våran sömn.


Enligt vetenskapen så är 7 timmar sömn det vi behöver som max om vi sover perfekt varje natt. 8 timmar gör ingenting heller men det är absolut max. Mer än så är inte bra då det ökar risken för kompliserade sjukdomar i längden. Kan vara värt att veta.


Du skall aldrig heller ligga och läsa i din säng då kroppen även då kan börja vänja sig vid att ligga vaken i sängen. Läs i soffan men undvik vakentid i sängen. Största misstaget många gör är på mornarna att när man vaknar så ligger man och drar sig i timmar , försöker somna om vilket gör att kroppen då även här vänjer sig vid vakentid i sängen och det är därför många vaknar mitt i natten och antagligen får vi då får mycket sömn. När vi vaknar på morgonen försök att ligg max 5 min och gå sedan upp.


Pratat tidigare om tallriksmodellen och självklart finns det flera versioner även av den beroende på hur aktiva vi är och hur mycket vi rör på oss.


Men den modell som jag tycker är bäst är den där du håller dig hyfsat smal och vältränad året runt utan att lägga på dig extra kalorier. Halva tallriken med fiberrika grönsaker är viktigt. Dels för att grönsaker mättar otroligt bra och sedan för att fiberrika grönsaker mättar bättre än dåliga grönsaker som enbart innehåller vatten typ som gurka och isbergsallad.


2 /4 är kvar och en av dem skall vara en bra proteinkälla och den andra en bra kolhydratkälla. Fågel och fisk är de absolut bästa. Rött kött är bra pga att de innehåller järn som zink men rött kött borde egentligen begränsas till en gång i veckan. Magert bra rött kött är exemepel rostbiff och löfbiff. Om du skall äta köttfärs så hade jag valt nötfärs framför fläskfärs och blandfärs.


Eftersom kolhydraterna är till ett minum så är det bästa att äta fullkornsvarianterna, råris eller kornris. Men grönsakerna innehåller mycket fibrer och även många frukter så därför skadar det inte att äta fullkorn på kolhydratbiten då det mättar bäst. Känner du att du blir känslig i magen ändå av det lilla så ät vanligt ris eller pasta för det skadar inte. Kanske du får äta lite oftare i så fall beroende på hur hungrig du blir.


Bästa kolhydratkällan kommer alltid att vara potatis. Det är den bäst mättande kolhydratkällan som finns. Mättar bättre än både fullkornspasta och fullkornsris. En bra sak till med potatis är att den innehåller minst kalorier av alla kolhydrater så ett gott råd ät mer potatis i era mål.


Anledningen till att ja aldrig äter potatis längre är för jag bor ensam och tycker det är tråkigt att skala och göra fin mat till sig själv. Så blir ofta ris eller pasta för min del. Hoppas det sker en förändring snart :)


Bifogar en bild hur det kan se ut för er som inte vet hur en tallriksmodell ser ut. Har man vart med på skol lektionerna så vet du säkerligen hur den ser ut.


Har precis ätit en stadig och god frukost och har gått ner 2 kg på 2 dagar vilket jag är nöjd med :) Kl 12 blir det att tvätta lite då :) Kan ju alltid vara trevligt :)


Sedan blir det att träffa en god vän och umgås lite :) var längesen nu :)


I kväll börjar gladiatorerna igen och jag som älskar muskler kommer såklart inte missa detta underbara spektakel :)


Ha en underbar lördag alla fina vänner :)


 

Av tobbe bergman - 6 januari 2012 11:28

Muskler växer av att hela tiden överbelastas det vet vi och därför behöver vi inte variera övningar. Tänk vad alla tidningar och olika kostgurus lurar alla idag för att de skall tjäna pengar.


Anledningen till att du kan bygga och deffa samtidigt är att du fortsätter köra tungt för det kommer behålla dina muskler du redan har. Ligger du på lagom dos mat så kommer du samtidigt kunna öka i styrka och då så klart öka musklerna till att växa lite till.


Felet många gör att de överdriver så mycket med allt idag. När de hör ordet bulk så proppar man i sig mängder av mat och lägger på sig mängder av fett. Ju mer fett vi sedan får på kroppen ju svårare blir det att bygga muskler då fett tar så oerhört mycket energi att göra av med för kroppen och samtidigt bära på.


Asså du kan ligga på så lite som 1 gram över vad du förbrukar per dag och öka i muskler. Samtidigt kommer då merparten av det du äter inte lägga sig som fett utan i stället ge dina muskler tillväxtmatrial i stället. Du kan va i hyfsad deffad form året runt. Inte superdeffad för det är inte hälsosamt men ändå i mycket bra form året runt. När du sedan vill bli i superform krävs det inte mycket sänkning av kalori intaget för att komma dit. Likadant här kan du ligga på så lite som 1 gram under vad du förbrukar så kommer du märka stora skillnader i spegeln och på din kropp.


Hur delar man då upp maten ? ska klar göra ordentligt nu och avliva dessa dumma råd folk får höra varje dag när det gäller maten.


Vi behöver inte mängder med mat för att bygga muskler och bli i form. Ja menar i dag vräker vi i oss mer än vad vi tror. Vi äter fast vi egentligen är mätta och inte är hungriga och förbi mättnadsgränsen.


Proppar vi i oss maten och äter snabbt så hinner vi inte känna mättnaden förrän långt efter och då är vi förmodligen proppmätta och har fått i oss för mycket. Merpaten lägger sig som fett. Har du en stor tallrik så lassar många på så att hela tallriken fylls. Men det är inte det som är problemet utan vi lassar på för mycket kolhydrater.


Det är kolhydraterna som lagrar allt fett i kroppen och hjälper kroppen att lägga på sig fett. Det är inte fettet vi ska minska på i våran kost utan kolhydraterna. Fett är nyttigt och bra för kroppen om vi skulle bli sjuka så att vi har ett starkt immunförsvar.


Visst vi behöver kolhydrater för att orka med och ha energi varje dag men överdriven konsumtion är bara dumt.


Du ska aldrig chocksänka kalori intaget utan vänja kroppen sakta. Precis som din kropp är van vid mycket mat kan du vänja din kropp att äta mindre. Självklart blir man lite trött och seg i början men jag lovar det försvinner efter ett par dagar och du kommer så småningom känna dig dubbelt så piggare och gladare. Kolhydrater om det blir för mycket av dem gör dig ofta trött och seg i stället.


Förlägg dina kolhydrater om du vill äta mer av dem på frukosten. Bästa målet på dagen då du kan äta mycket utan att det lägger sig som fett då glykogen förråden i kroppen är i stort sett tomma efter en natts sömn.


Efter detta målet kan du ju längre dagen går äta lite mindre av kolhydraterna. Sista målet då ? Man blir inte fet av att äta kolhydrater sent på kvällen så länge du håller dig till ett minumum. Vi behöver lite av varje i varje mål för att må bra i kropp och själ och även psyke.


Att lägga kolhydrater på halva tallriken är för mycket. Som jag sagt 1000 tals ggr tidigare så funkar tallriksmodellen även idag. Alltid fungerat. Det bästa tipset till hur du skall äta om du frågar mig.


1 fjärdedel med protein, 1 fjärdedel med kolhydrater och halvta tallriken med grönsaker. Det är så man alltid skall lägga upp det. Grönsaker och protein mättar dubbelt så bättre än kolhydrater bara så ni vet. Vatten till maten är den bästa drycken som finns och kommer alltid vara. Lär er dricka vatten i rimliga mängder.


Som jag även sagt innan så är det alltid snack i varenda tidning om protein. Du skall äta mycket protein säger alla. Det är den största myten som finns nästan. Folk blir lurade att köpa proteinpulver och kost tillskotts företagen tjänar miljarder på detta.


Vi som tränar utan doping behöver inte äta mängder av protein. Våra kroppar behöver inte lika mycket som de som är på elit nivå. Inte ens de som är på elit nivå behöver så mycket som de trycker i sig. Du pajar bara organ i kroppen , gör dig av med överkottet på toaletten med mera med mera. Varenda guru i branschen säger du skall äta si och så många gram per kg kroppsvikt. Ren bluff. Gå inte på det skitsnacket.


Ät tills du blir nöjd. Kroppen talar om för dig när den är hungrig om du lyssnar på den ordentligt och vänta inte tills du blir vrålhungrig då chansen är att du äter mer då. Lagom kolhydrater, lagom protein och lagom grönsaker och vätska är det som behövs för en bra fysik och att bygga muskler. När du tränar så äter du säkert fler mål då du blir hungrigare och när du vilar lite mindre för du inte gör av med lika mycket energi. Att äta lika mycket de dagar du vilar tror också många man måste göra för att bygga muskler. Svaret är : NEJ det behöver du inte. Lyssna på kroppen i stället när det gäller allt vare sig det gäller mat, träning, cardio eller livet i allmänt. Känn efter ordentligt och ät lugnt och sakta och stressa inte så lovar jag att du inte behöver så mycket mat som du tror då hjärnan uppfattar hungern långsammare än magen.


Tillbax till proteinet. Givetvis handlar det lite hur stor din kropp är och hur mycket du väger och längd med mera. Men det skiljer knappt ingenting. Kroppen kan bara ta upp mellan 20-30 gram protein ungefär eller mindre per måltid. Att vissa häller i sig upp till 50 gram är bortkastat. Därför räcker det med 20-30 gram protein per måltid.


Att äta många måltider per dag eller få måltider spelar ingen roll. Du bränner inte mer fett för du äter flera. Det är också en stor myt. Det handlar om att vänja kroppen. Är du van vid många måltider o det passar dig ät mindre och lite fler. Passar få måltider dig bättre ät så då. Ät då lite mer. Det har ingen extra verkan på ämnesomsättningen hur ofta du äter. Jag är van vid 3 mål om dagen och det passar mig bäst då jag inte har tid att äta mer. Det är upp till var och en. Jag äter frukost, middag och kvällsmat och mellanmål som frukt. Det räcker för mig. Enkelt och smidigt.


Jag äter absolut max 100 gram protein per dag. Ibland till och med mindre då jag inte tränar. Likabra resultat i alla fall. Alla extra kalorier och överdrivna tillskott gör bara att du lägger på dig extra kalorier i form av fett kroppen inte behöver.


Du bryter inte ner muskler om du ex inte äter något direkt efter träningen. All näring du åt innan passet exempel frukost cirkulerar ut i blodet lång tid efteråt så det finns ingen anledning av tvinga i sig. Är du inte hungrig direkt efter ett pass så ät inte då. Du kan lugnt och stillsamt åka hem i lugn och ro och äta en bra sammansatt måltid.


Det är inte protein som behövs fyllas på efter ett gympass eller cardio pass som många tror. Det är kolhydrater kroppen suktar efter och inget annat. De som intalar dig något annat är ute och cyklar. Om du känner dig lite små hungrig efter ett gympass är det bästa att ta en frukt som en banan. Det är snabba kolhydrater och håller mättan en stund och påskyndar återhämtningen lite men som sagt det är inte nödvändigt.


Undvik däremot innan ett gympass att äta snabba kolhydrater då det bara får blodsockret att stiga och dala lika snabbt. Ät långsamma kompakta sådana i stället. Hinner du inte äta en måltid innan så ta en frukt och välj äpple i så fall då det är långsamma kolhydrater i dem och håller energin uppe längre i passet än vad en banan skulle göra. Bananer lämpar sig bäst efter träning i så fall eller som mellanmål.


Detta var dagens tips :) Ta åt er detta och lägg på minnet och få ingen att lura på er något annat idiotiskt som inte stämmer överens med verkligheten !


PS: såg även världens sorgligaste film idag oc var tvungen och gråta i hela filmen :) Känslig som man är :) "JAG SAKNAR DIG " hette denna svenska film och den rekommenderas starkt :) 10 /10 fullpott får den av mig :)


I dag är det även underbar vinterdag med lite snö, klarblå himmel och strålande solsken:) Blir att gå ut på en lång promendad sen med lillsyster :)


Ha en bra dag alla fina vänner :)

Ovido - Quiz & Flashcards