tobbix

Alla inlägg den 7 januari 2012

Av tobbe bergman - 7 januari 2012 09:57

Om vi börjar med sömnen så är den viktigast av allt när det gäller din träning och att återhämta dig maximalt. Även en liten vilostund mitt på dagen är bra så länge den är en kort tid och att du enbart vilar och inte somnar. Annars din sömn påverkas negatvit när du sedan skall sova.


Att lyssna på kroppen är viktigt det vet vi när det gäller allt men försök att lägg dig vid samma tid varje dag och gå upp vid samma tid. Många pratar sig varma om att det ska bli skönt med sovmorgon på helgerna med mera men det gör bara att du stör sömnrytmen och antagligen sover du dåligt i veckorna om du behöver extra sovmorgon på ex helgerna.


Om du försöker att gå och lägga dig samma tid varje dag så kommer du även att vakna ungefär samma tid varje dag då kroppen vänjer sig vid detta mönster. Självklart kan du ju vara uppe lite längre ibland som på helgerna men det viktigaste är att du går upp samma tid egentligen. Du kommer märka när du vant kroppen vid att lägga dig samma tid på veckorna att när du är upp lite längre på ex helgerna så kommer du vakna samma tid i alla fall då kroppen är inställd på detta. Det är så vi skall sova och sköta våran sömn.


Enligt vetenskapen så är 7 timmar sömn det vi behöver som max om vi sover perfekt varje natt. 8 timmar gör ingenting heller men det är absolut max. Mer än så är inte bra då det ökar risken för kompliserade sjukdomar i längden. Kan vara värt att veta.


Du skall aldrig heller ligga och läsa i din säng då kroppen även då kan börja vänja sig vid att ligga vaken i sängen. Läs i soffan men undvik vakentid i sängen. Största misstaget många gör är på mornarna att när man vaknar så ligger man och drar sig i timmar , försöker somna om vilket gör att kroppen då även här vänjer sig vid vakentid i sängen och det är därför många vaknar mitt i natten och antagligen får vi då får mycket sömn. När vi vaknar på morgonen försök att ligg max 5 min och gå sedan upp.


Pratat tidigare om tallriksmodellen och självklart finns det flera versioner även av den beroende på hur aktiva vi är och hur mycket vi rör på oss.


Men den modell som jag tycker är bäst är den där du håller dig hyfsat smal och vältränad året runt utan att lägga på dig extra kalorier. Halva tallriken med fiberrika grönsaker är viktigt. Dels för att grönsaker mättar otroligt bra och sedan för att fiberrika grönsaker mättar bättre än dåliga grönsaker som enbart innehåller vatten typ som gurka och isbergsallad.


2 /4 är kvar och en av dem skall vara en bra proteinkälla och den andra en bra kolhydratkälla. Fågel och fisk är de absolut bästa. Rött kött är bra pga att de innehåller järn som zink men rött kött borde egentligen begränsas till en gång i veckan. Magert bra rött kött är exemepel rostbiff och löfbiff. Om du skall äta köttfärs så hade jag valt nötfärs framför fläskfärs och blandfärs.


Eftersom kolhydraterna är till ett minum så är det bästa att äta fullkornsvarianterna, råris eller kornris. Men grönsakerna innehåller mycket fibrer och även många frukter så därför skadar det inte att äta fullkorn på kolhydratbiten då det mättar bäst. Känner du att du blir känslig i magen ändå av det lilla så ät vanligt ris eller pasta för det skadar inte. Kanske du får äta lite oftare i så fall beroende på hur hungrig du blir.


Bästa kolhydratkällan kommer alltid att vara potatis. Det är den bäst mättande kolhydratkällan som finns. Mättar bättre än både fullkornspasta och fullkornsris. En bra sak till med potatis är att den innehåller minst kalorier av alla kolhydrater så ett gott råd ät mer potatis i era mål.


Anledningen till att ja aldrig äter potatis längre är för jag bor ensam och tycker det är tråkigt att skala och göra fin mat till sig själv. Så blir ofta ris eller pasta för min del. Hoppas det sker en förändring snart :)


Bifogar en bild hur det kan se ut för er som inte vet hur en tallriksmodell ser ut. Har man vart med på skol lektionerna så vet du säkerligen hur den ser ut.


Har precis ätit en stadig och god frukost och har gått ner 2 kg på 2 dagar vilket jag är nöjd med :) Kl 12 blir det att tvätta lite då :) Kan ju alltid vara trevligt :)


Sedan blir det att träffa en god vän och umgås lite :) var längesen nu :)


I kväll börjar gladiatorerna igen och jag som älskar muskler kommer såklart inte missa detta underbara spektakel :)


Ha en underbar lördag alla fina vänner :)


 

Ovido - Quiz & Flashcards